Ayrılık davası nedir?

Ayrılık davası, Evlilik birliğinde boşanma davası açmaya hakkı olan eş, boşanma veya ayrılık davası açabilecektir. Yasa Koyucu, TMY. 170. maddesinde; boşanma sebebi ispatlanmış olursa, boşanmaya veya ayrılığa karar verileceğini, hüküm altına almıştır. Yalnızca açılan dava ayrılığa aitse, boşanma nedenleri sabit olsa bile, boşanmaya karar verilemeyecektir. Ancak açılan dava boşanmaya ilişkin ise, dava sabit olsa bile, mahkeme boşanmaya değil, ayrılığa karar verebilecektir. Bu biçimde karar verilebilmesi de, mahkeme bünyesindeki uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacının araştırma ve inceleme yapıp bir rapor halinde mahkemeye tarafların durumlarını bildirmeleri halinde mümkün olacaktır.
Mahkeme 4787 sayılı Yasa kuralları göz önünde tutarak ona göre inceleme ve araştırma sonucunda kararını verecektir. Ayrılığa karar verilirken de, eşlerin evlilik birliğinde, ortak hayatı yeniden kurabilecekleri olasılığının mevcut olup olmadığının tespiti göz önünde tutulacaktır.
Ayrılık kararı 1 yıldan az 3 yıldan fazla bir süreyi kapsamayacaktır. Ayrılık kararının kesinleştiği günden itibaren ayrılık süresi işlemeye başlayacaktır. Sürenin sona ermesiyle de ayrılık durumu son bulacaktır. Ayrılık süresi dolmasına rağmen eşler ortak hayatı yeniden kuramamışlarsa , eşlerden biri, boşanma davası açıp boşanma kararı verilmesini isteyebilecek, dava incelenirken, ayrılık dava dosyası ve dosyadaki deliller de göz önünde tutulacaktır.
Boşanma Avukatı Güçlü ŞAN