Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Davası

Evlilik birliğinde eşlerden biri akıl hastası olup da, bu hastalığı yüzünden diğer eş için evlilik çekilmez hale gelmiş olursa,akıl hastası olan eş hakkında, bu eş boşanma davası açabilecektir. Ancak davanın dinlenebilmesi için de, akıl hastalığının Devlet Hastanesi (resmi sağlık kurulu) sağlık kurulu raporuyla saptanması ve iyileşmesinin mümkün olmadığının tespiti gerekecektir.
Akıl hastalığı sebebiyle açılacak boşanma davasında en önemli husus, eşlerden birinin akıl hastalığı yüzünden aile hayatı (yani ortak hayat) diğer eş için çekilmez hale gelip gelmediğinin ispatlanması olacaktır. Bu husus, davanın kabul koşuludur.
Davada göz önünde tutulacak hususlar, diğer boşanma davalarındaki uygulamanın aynıdır. Davada, tanık dinlenebilir. Hastane sağlık kurulu veya Adli tıp kurumu raporu ile hastalığın durumu saptanır.
Bu tür davalar her zaman açılabilir.
GÖZ ÖNÜNDE TUTULACAK HUSUSLAR
- Bu tür boşanma davasının çözümünde de, boşanma davalarının genel kuralları uygulanacaktır.
- Dava her türlü delille ispatlanabilir. Tanık dinlenir. Devlet Hastaneleri Sağlık kurulundan veya Adli Tıp Raporu ile akıl hastalığının geçmesine olanak bulunmadığı tespit olunur.
- Davalı eşteki akıl hastalığı yüzünden ortak hayatın aile birliğinde davacı eş için çekilmez hale gelip gelmediği araştırılacaktır. Davanın çözümü buna bağlıdır.
- Nüfus ve evlilik kayıtları getirtilecektir.
- Çocukların durumu göz önünde tutulacak, nafaka ve tazminatlar yönünden davacı eşin istekleri incelenip karara bağlanacaktır.
- Bu tür davada Mahkemece, ayrılık kararı verilemeyecektir. Koşullar oluşmuşsa, boşanmaya hükmedilecektir.
- Mahkeme, bünyesindeki uzmanlardan, onlar yoksa diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki uzmanlardan görüş alabilecek, rapor düzenlenmesini isteyebilecek, duruşmalara katılmalarını isteyebilecektir.