Boşanırken yapılması gerekenler nelerdir?

Boşanmak, en hafifinden, en ağırına, anlaşmalısından çekişmelisine travmatik ve zor bir süreçtir. Boşanmada geçmiş, an ve gelecek vardır. Geçmişte yapılanların hesabı sorulmakta, an itibariyle eşlerin geçimi, çocukların velayetleri vs. geçici önlemler alınmakta ve gelecekte boşanma, velayet, tazminat, nafaka ve daha da sonra eşlerin mallarının paylaşımı vs. beklenmektedir. Bu sureci doğru yöneterek sağlıklı karar vermelisiniz. Bu nedenle aşağıda yer verdiğim kısa açıklamalarımı okumanızı öneririm.
1. SAKİN OLMALI, KULLANDIĞINIZ SÖZCÜKLERİ ÖZENLE SEÇMELİSİNİZ.
Boşanma sürecinde eşinize veya onun yakınlarına hakaret etmemeli, onları tehdit etmemeli, onların arkasından konuşmamalısınız; kullandığınız sözcükleri özenle seçmelisiniz.
2. DİKKATLİ VE SAKİNCE DÜŞÜNMELİSİNİZ.
Herşey niyetle başlar. Bu sebeple kendinizle yalnız kalıp, karar vermelisiniz. Boşanmak veya boşanmamak… Bir karar vermelisiniz.
3. KARARINIZI UYGULAYIN.
Karar verdikten sonra kararınızın gereğini yerine getirmek için hukuki uğraşı verecek “BİLGİ”, “TECRÜBE” ve “UYGULAMA SORUMLULUĞU” olan, avukatı bulmalısınız. Birkaç avukatla görüşün. Aklınız, kalbiniz ve cebiniz hangi avukatla çalışmanız gerektiğiniz söyleyecektir.
Elisabeth Kübler ROSS isimli yazar der ki; “Tanıdığım en güzel insanlar, yenilgiyi, acıyı, mücadeleyi ve kaybı yaşamış olan ve diplerden çıkış yolunu kendileri bulmuş romantik ve anarşist insanlardır. Bu kişiler yaşama karşı geliştirdikleri takdir, direniş, duyarlılık ve anlayışla; şefkat, nezaket, bilgelik ve derin sevgiden kaynaklanan bir ilgi ve sorumlulukla doludurlar. Güzel insanlar öylece ortaya çıkmazlar; onlar oluşurlar.”
En nihayetinde kararınız ve davanızın sonucu her ne olursa olsun; zor bir şeyle uğraştığınızı, ancak ölümcül bir hastalık olmadığını da bilerek, yaşama devam edip, mutlu, coşkulu ve anlamlı bir yaşamınızın olmasını dilerim.
Sevgi ve saygılarımla…
Av. Güçlü ŞAN